top of page

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

CARNAVALUL CLASEI I ,,HALLOWEEN”

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

PROIECT DE PARTENERIAT EDUCATIONAL ,,ÎMPREUNA – ÎNTÂLNIRE ÎNTRE GENERATII”

-  parteneriat între Școala Gimnazială Recea – structura Săsar și Asociația Pensionarilor Săsar

ACTIVITĂȚI:

 

,,La șezătoarea bunicilor

 – prezentarea unor aspecte ale vieții din trecut văzute prin prisma șezătorilor de odinioară.

 

           Activitatea s-a desfășurat în incinta grădiniței, unde a fost amenajat un spațiu cu obiecte vechi, folosite în șezătorile de demult. Copiii au văzut cum se foloseau astfel de obiecte, au învățat cuvinte noi și tehnici de lucru utile și astăzi, cum ar fi împletirea unei rogojini din pănuși de porumb. Bunicuțele au fost încântate că au avut ocazia să-și amintească de vremurile tinereții lor și să-și valorifice niște cunoștințe utile, care altfel riscau să se piardă. În spiritul vechilor șezători ele au contribuit la desfășurarea activității chiar și prin pregătirea unui coș tradițional cu gogoși, spre deliciul nepoțeilor.

,,Și noi am fost copii

- discuții pe tema copilăriei și a activității școlare în vremurile de demult.

 

               Bunicuțele au fost invitate să viziteze sălile de clasă, ca să observe diferențele dintre condițiile pe care le au acum elevii la școală și cele pe care   le-au avut copiii pe vremea lor, în urmă cu 50 – 60 de ani. Ele au aflat cu surprindere că astăzi copiii scriu pe table din sticlă, pentru că pe vremuri erau din lemn. Apoi activitatea s-a continuat în Centrul de Documentare și Informare, unde copiii au experimentat scrierea cu toc și peniță, au văzut cum arătau manualele bunicilor, fără poze colorate cum sunt cele de astăzi și au aflat mai multe despre copilăria și viața unui școlar de pe vremuri, începând cu drumul lui spre școală pe ulița care nu era asfaltată, până la desfășurarea serbărilor, care se făceau în uneori chiar în șura casei, pentru că pe atunci nu exista Cămin Cultural.

 ,,Sănătate prin mișcare

- program de exerciții fizice

 

           În sala de sport a școlii a  fost desfășurat un program supravegheat de către specialiști kineto-terapeuți, care a urmărit nu neapărat vindecarea sau corectarea unor deficiențe, ci îndeosebi conștientizarea numeroaselor beneficii oferite de practicarea în mod regulat a activității fizice, în primul rând păstrarea unui bun tonus muscular, dar și ameliorarea unor dureri frecvente în cazul persoanelor în vârstă, cum ar fi cele ale spatelui sau ale membrelor. Programul a început cu câteva exerciții pregătitoare, de respirație corectă și încălzire a mușchilor, unde au fost prezenți și copiii, care au avut astfel ocazia să demonstreze ceea ce practică și ei la orele de educație fizică. S-au folosit dotările materiale ale sălii de sport, pentru că, de exemplu, exercițiile de întreținere a funcționalității coloanei vertebrale, implicit a trunchiului, dar și a musculaturii abdominale și a celei toracale se pot realiza cel mai bine din poziția culcat pe spate. 

,,Eroi au fost, eroi sunt încă

- sărbătorirea unei sărbători naționale împreună 
 

        Activitatea a însumat două acțiuni și anume evocarea trecutului istoric, reprezentată prin întâlnirea cu un veteran de război și marcarea sărbătorii naționale a României, prin prezentarea unui program artistic susținut de elevii claselor a III-a și a IV-a. Pentru început s-a prezentat un material realizat în Power Point legat de evenimentul desfășurat la 1 Decembrie 1918, cu ajutorul căruia copiii au fost introduși în atmosfera solemnă a înfăptuirii Marii Uniri, ei putând afla despre personalitățile care au jucat un rol decisiv în desfășurarea evenimentului istoric, precum și să vadă imagini din zilele noastre care redau dimensiunea amplă pe care o ia săbătorirea zilei naționale. Invitat special la activitate a fost domnul colonel în rezervă Țocu Gheorghe, care ne-a dezvăluit, pe lângă impresiile personale legate de evenimentele care au marcat istoria națională și aspecte interesante ale vieții de tanchist.

 

,,Obiecte utile din lucruri aparent inutile

- activitate de conștientizare a populației asupra importanței valorificării oricăror resurse, în special a reciclării unor deșeuri
 

        Activitatea s-a desfășurat la sediul Asociației Pensionarilor Săsar și a constat din prezentarea unui material informativ cu privire la valorificarea deșeurilor, o prezentare Power-Point care conținea idei de construire a unor obiecte utile pentru casă și gospodărie din materiale reciclabile, îndeosebi din PET-uri, dar și din ziare etc. După vizionarea prezentării au fost purtate discuții în cadrul cărăra s-au prezentat câteva obiecte care se pot confecționa, explicându-se și demonstrându-se modul de lucru. Activitatea practică care a urmat a urmărit punerea în aplicare a ideilor prezentate. Elevii grupați pe clase, au confecționat diferite obiecte, ajutați de bunicii lor și de membrii ai Asociației Pensionarilor.

 

                                                                       Prezentare Power Point

,,8 Martie al bunicuțelor

- spectacol susținut de ziua femeii, atât pentru mame cât și pentru bunici
 

           Montajul artistic a  cuprins scenete, dans, cântece și poezii închinate mămicilor și bunicilor și a fost ținut pe scena Căminului Cultural ,,Ion Săsăran”. Clasa I a prezentat și dramatizarea ,,Scufița Roșie”, având următoarea distribuție: Scufița Roșie - Glavațchi Zina, Lupul - Rus Alexandru, Mama - Iosip Bianca, Bunica - Ardelean Bianca, Vânătorul - Vălenaș Ionuț, Iepurașul Gri - Lucaci Robert, Iepurașul Alb - Petruska Cristian, Greierașul - Filip Florin, Ariciul - Iosip Mihai, Mușețelul - Rusu Paul, Margareta - Roman Diana, Trandafirul - Rus Andrada, Ciupercuța Lia - Borșa Mihaela, Ciupercuța Mia - Rotaru Maria.

,,Zâmbet de floare

- activitate de reamenajare a parcului școlii
 

           Activitatea, care a avut ca scop întărirea legăturii între generații prin activități civice desfășurate împreună, i-a reunit pe copii, părinți și bunici împreună într-o acțiune de înfrumusețare a parcului școlii. Întâi, copiii au pregătit din cauciucuri reciclate niște jardiniere de flori, apoi au curățat parcul de vreascuri și plante uscate, după care, ajutați de părinți și bunici au săpat rondourile și au plantat flori. 

VIZITA LA TIPOGRAFIA CECONII

SERBAREA DE CRACIUN

fragment filmat

 

O ZI CU OMUL DE ZAPADA

Prima oră: Lectură

Activitatea am desfășurat-o în Centrul de Documentare și Informare. Acolo am lecturat mai multe poezii despre omul de zăpadă și despre anotimpul iarna, apoi ne-am jucat alegând dintr-o serie de imagini pe cele potrivite poeziilor lecturate. Le-am lipit și le-am colorat.

Ora a doua: Abilități practice

Ne-am întors în clasa noastră, unde am decupat fiecare pagină și i-am dat forma unui om de zăpadă, apoi am confecționat o copertă, am asamblat totul și a ieșit o carte drăguță cu poezii, pe care o să le memorăm pentru concursul de recitare.

 

 

 

Ora a treia: Educație muzicală

În ora de educație muzicală bineînțeles că am învățat un cântecel despre omul de zăpadă, pe care vi-l prezentăm și vouă:

 

 

 

 

(clic pe buton pentru audiție)

 

 

          OMUL DE ZĂPADĂ

Ce-i atâta gălăgie
Colo’n margine de sat?
Chiuind de bucurie
Mulţi copii s-au adunat

Ia te uită, toţi grămadă
‘nalţă omul de zăpadă
Ia te uită, toţi grămadă
‘nalţă omul de zăpadă

Din cărbuni i-au pus doi ochi
O tigaie cenuşie
Ţine loc de pălărie
Şi o ţoală i-e cojocul

 

E hazliu bată-l norocul
Parcă-ar fi o jucărie
E hazliu bată-l norocul
Parcă-ar fi o jucărie

Haide, hai, veniţi copii
Şi mai mari şi prichindei
Şi cu toţii împreună
Să învârtim o horă mare

Omul nostru de zapadă
Veseli vrea ca să nevadă
Omul nostru de zapadă
Veseli vrea ca să ne vadă.

 

 

 

 

 

 

 


 




 

 

 

 

Ora a patra: Educație fizică

Am făcut mișcare... prin zăpadă. Ne-am jucat cu bulgării de nea și omul nostru de zăpadă, cu care ne-am jucat în toate orele a devenit adevărat, construit de mânuțele noastre pricepute.

 

 

 

Concursul „Cel mai bun recitator”

Săptămâna care a urmat a adus cu ea premii pentru cel mai bun recitator. Fiecare și-a ales o poezie sau mai multe din culegerea pe care au confecționat-o, apoi a memorat-o pentru concursul de recitare. Cei mai talentați și mai harnici au fost răsplătiți cu diplome.

 

 

 

PROIECTUL „PRIMA MEA ÎNTÂLNIRE CU CARTEA”

               Pe parcursul anului am desfășurat o serie de activități în cadrul proiectului „Prima mea întâlnire cu cartea” din care am avut multe de învățat. Pentru început am fost în vizită la tipografie, unde am văzut cum se confecționează o carte. Apoi am făcut o activitate în Centrul de Documentare și Informare, unde am făcut cunoștință cu cartea, am observat din este alcătuită, apoi ne-am uitat peste conținutul cărților și am văzut că sunt diferite: unele sunt cu poezii, altele cu povești, altele sunt de științe, dicționare. Ne-am ales apoi fiecare o carte și am povestit despre ea: dacă cunoaștem cartea sau autorul, cine sunt personajele din carte, ce credem că se întâmplă în acțiunea cărții alese.

 

 

 

 

​           După ce am învățat aceste lucruri, am început să ne confecționăm o carte: am luat o poveste necunoscută și am făcut un exercițiu de lectură secvențială, adică, d-na învățătoare ne-a citit în fiecare zi un fragment, noi ascultam cu atenție, apoi redam prin desen acțiunea descrisă. Așa am adunat 6 pagini pentru cartea noastră. I-am confecționat apoi o copertă, pe care am scris autorul, titilul și editura și bineînțeles, un desen reprezentativ pentru povestea noastră. 

         După ce cartea a fost legată, ne-am jucat de-a pălăriile gânditoare, fiecare a trebuit să își exprime opiniile în funcție de pălăria pe care a primit-o: pălăria albă a povestit întâmplările, în ordinea în care s-au petrecut ele, pălăria galbenă a spus ce a fost bun din ceea ce s-a întâmplat, iar cea neagră, ce a fost rău. Apoi pălăria roșie a exprimat ce a simțit fiecare personaj, dar și ce a simțit ea, pălăria verde s-a gândit ce ar fi putut face ca să se evite necazurile, iar pălăria albastră ne-a ajutat să tragem învățătura din această poveste.

 

PARTENERIAT CU COPIII DIN AMERICA

                Miss Cici, așa cum o cunosc copiii sau pe numele ei adevărat Florence Jermyn a fost voluntara noastră americană care ne-a învățat o mulțime de cântece și cu care am învățat limba engleză prin joc. Tot ea ne-a făcut cunoștință cu o clasă de copii din America, care ne-au trimis un personaj simpatic, pe nume Stanley. Noi le-am trimis „Cărticica despre mine” - în care ne-am prezentat fiecare, cu numele, poza, preferințele noastre.

CU PRIMAVARA IN SUFLET

     Mărțișoare, felicitări, coșulețe cu flori, toate le-am făcut cu mânuțe mici, dar pricepute, pentru mămicile noastre. 

SPECTACOL CU MISTER NICU

ANIVERSARI IN CLASA NOASTRA

           Câțiva dintre colegi au ales să-și sărbătorească ziua de naștere cu colegii lor: Rus Alexandru în aprilie și Rus Andrada în iunie.

CARNAVALUL ANIMALELOR

ACTIVITATI IN SAPTAMANA „SCOALA ALTFEL”

WORKSHOP DE TEATRU

-activitate care a luat locul I pe județ, fiind cea mai bună activitate artistică și locul 8 pe țară

CONCURS

CANGURUL EXPLORATOR

PARTENERIAT PENTRU MEDIU

ATELIERUL DE CREATIE

COMPETITII SPORTIVE

VIZITA LA MUZEUL SATULUI SI IN PARCUL DE JOACA

FESTIVALUL-CONCURS JUDETEAN

DE TEATRU SCOLAR „ION SASARAN”

             În data de 1 și 2 iunie 2013, am participat la Festivalul de Teatru Școlar, cu doi copii care au participat la interpretare individuală, luând locurile I și III și alți șapte copii care au făcut parte din trupa de teatru Buratino, câștigătoare a trofeului „Ion Săsăran” cu piesa „Vreau să fiu copil”. În prima zi s-au desfășurat reprezentațiile trupelor participante, iar în a doua zi a fost gala și festivitatea de premiere, unde a fost invitată trupa de teatru a Teatrului Municipal Baia Mare - Secția Păpuși, care a interpretat pentru cei mici piesa „Isprăvile lui Păcală”. Deschiderea galei a făcut-o domnul Claudiu Pintican, directorul Teatrului Municipal Baia Mare, care ne-a recitat două poezii.

REPREZENTATIILE TRUPELOR

 

   - am selectat reprezentațiile colegilor noștri

GALA SI FESTIVITATEA DE PREMIERE

LA PICNIC!!!

              Înainte să plecăm în vacanță am făcut cu colegii de școală o ieșire la iarbă verde...

bottom of page